avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere de la platitor de TVA la neplatitor
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere de la platitor de TVA la neplatitor

Doresc sa trec o SC de la platitor de tva la neplatitor. Daca in perioada urmatoare, in care SC este neplatitoare de TVA doresc sa vand din mijloacele de transport pe care le-am achizitionat in trecut cu TVA, cum procedez? Cum se face vanzarea?
Cel mai recent răspuns: alina_cecar , utilizator 17:31, 1 Iulie 2013
La momentul treceri de la platitor de tva la neplatitor, se face ajustarea tva dedus la achizitia bunurilor de capital cf art 149 si a stocurilor cf art 152 alin 7, ajustare care se evidentiaza in utimul decont de tva depus. Vinzarea bunului de capital pe perioada cit soc este neplatitoare de tva se va face fara tva.

Art 152, alin 7
(7) Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 care în cursul anului calendaristic precedent nu depășește plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) sau, după caz, plafonul determinat conform alin. (5) poate solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 în vederea aplicării regimului special de scutire, cu condiția ca la data solicitării să nu fi depășit plafonul de scutire pentru anul în curs, calculat proporțional cu perioada scursă de la începutul anului, fracțiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă în conformitate cu prevederile art. 156^1. Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligația de a soluționa solicitările de scoatere din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a persoanelor impozabile cel târziu până la finele lunii în care afost depusă solicitarea. Până la comunicarea deciziei de anularea înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile și obligațiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153. Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidență are obligația să depună ultimul decont de taxă prevăzut la art. 156^2, indiferent de perioada fiscală aplicată conform art. 156^1, până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. În ultimul decont de taxă depus, persoanele impozabile au obligația să evidențieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă, conform prezentului titlu. Prin excepție, persoanele impozabile care solicită în cursul anului 2012 scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform prezentului alineat nu au obligația să efectueze ajustările de taxă corespunzătoare scoaterii din evidență pentru bunurile/serviciile achiziționate până la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.

Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
t.simona, utilizator
Multumesc mult. Asta inseamna plata anticipata a TVA-ului pentru marfurile aflate in stoc, respectiv utilajele din dotare?
Nu, inseamna ca va ajustati (anulati) dreptul de deducere al tva-ului de la cumpararea bunurilor pt care faceti ajustarea "neconsumate" la momentul trecerii la neplatitor de tva.

Tva-ul de la cumpararea bunurilor s-a dedus la momentul achizitiei. Deoarece ele urmeaza a fi alocate unei activitati scutite de tva (pt intreprinderile mici, pt aceasta activitate nu se colecteaza tva), urmeaza sa se ajusteze aceasta deducere.
Am o societate care in trimestrul I al anului 2013 a fost platitoare de TVA, iar CA din aceasta perioada este 0. Incepand cu 01.07.2013 devine neplatitoare de TVA. Care este limita CA din semestrul II pana la care pot ramane neplatitor de TVA - 110.000 lei sau 220.0000 lei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva - scoaterea din evidenta platitorilor grig1965 grig1965 buna ziua Sunt administratorul unei firme cu cifra de afaceri pe 2012 si 2013 pana in prezent sub plafonul de 220000 ron dar sunt in continuare platitor de ... (vezi toată discuția)
Ajustare la tva roxy1366 roxy1366 Firma la care fac contabilitate a iesit din TVA , iar cf. art.152 alin.7 din HGR 50/2012 am inteles ca nu trebuie sa fac ajustare pentru bunuri / servicii ... (vezi toată discuția)
Tva Mariana Trufin Mariana Trufin Daca o societate vrea sa iasa din evidenta tva, incepand cu 1 ianuarie 2012, ( nu a depasit cifra de afaceri de 35.000 euro), trebuie sa plateasca ceva in ... (vezi toată discuția)